Bağlantıda Kalın

SDÜ ve ISUBÜ

Gül Dikeninden Bile Hastalık Bulaşabilir

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, Aşı Haftası nedeniyle bazı bilgiler paylaşarak aşının önemine işaret etti. Erişkin yaş grubunda aşı gerekliliğini anlatan Prof. Dr. Akçam, toplumda farkındalığın artırılması amacıyla SDÜ Hastanesinde bir ‘Aşı Polikliniği’nin hizmete açıldığını söyledi.

Prof. Dr. Füsun Zeynep Akçam, şu bilgileri paylaştı;

Enfeksiyon hastalıkları korunulabilir hastalıklardır. Bağışıklama da enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yollarından biridir.

Bağışıklama, bireyin bağışıklık sistemini yapay yollarla uyararak enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmasını sağlama işlemidir. Aşı uygulaması ile aktif ya da immünglobulin uygulaması ile pasif şekilde bağışıklama sağlanmaktadır. Aşılar, virulansı (hastalığa neden olma yeteneği) azaltılmış ya da öldürülmüş mikroorganizmaların doğrudan kendisinden ya da belli bölümlerinden hazırlanan süspansiyonlar olup bağışıklık sistemini uyarmak amacı ile çeşitli yollardan (kas içi, cilt altı, ağız, vb.) uygulanabilmektedir.
Yakın zamana kadar aşılama sadece çocukluk yaş grubuna özel uygulamalar gibi algılanmış olup erişkin yaşlarda aşı uygulamaları bazı istisnalar haricinde ihmal edilmiştir. Ancak günümüzde, transplantasyon (organ nakli) ve medikal cihaz uygulamaları başta olmak üzere tıbbi müdahalelerdeki gelişmeler, ölümcül seyreden birçok hastalığın şifa ile sonuçlanmasını sağlamaktadır. Yaşam sürecinin uzamasıyla yaşlı nüfusun artması da bağışıklamada erişkin popülasyonu önemli bir hedef kitle haline getirmiştir.

Erişkinlerde aşı uygulamalarına kısaca değinecek olursak; erişkin tipi difteri tetanoz (Td), pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşıları sağlıklı erişkinlere önerilen aşılardır. Ülkemizde ilk Td aşısı, çocukluk aşı takvimi içerisinde beşinci doz (ikinci rapel doz) olarak 13 yaş çocuklara uygulanmaktadır. Bu yaştan sonra her on yılda bir tetanoz rapel (hatırlatma) dozlarının uygulanması gerekmektedir. Bunun nedeni tetanozun akla gelmeyeceği küçük yaralanmalarla da tetanoz hastalığının gelişebilmesidir. Bir gül dikeni batması ile dahi tetanoz mikrobu ile tanışmak ve hastalanmak mümkündür. Sağlık otoritesi kontrolünde yapılan bu ikinci rapel doz sonrasındaki aşı uygulamalarının takibi, kişilerin ve aile hekimlerinin duyarlılığına bağlıdır.

Zatürre ve grip, özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde, kronik hastalıkları olan kişilerde ve hastalık ya da ilaç kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ağır ve ölümcül seyredebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 40.000’den fazla erişkin, aşıyla önlenebilen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunların önemli bir kısmı pnömokoklara (zatürre mikrobu) bağlı gelişmektedir. Bu nedenle kronik hastalığı olan her erişkin ile kronik hastalığı olmasa da 65 yaş üzerindeki kişilere bu aşılar uygulanmalıdır. Erişkin aşıları denildiğinde bu üç aşı öne çıksa da kişilerin meslekleri veya seyahat planları dolayısıyla çeşitli aşı ihtiyaçlarının olabileceği de unutulmamalıdır.

Çocuklarda olduğu gibi erişkinlerde de aşının “hayat kurtardığı” farkındalığının artırılması gerekmektedir. Bu amaçla hastanemizde erişkin yaş grubuna hitaben bir aşı polikliniği hizmete açılmıştır. Mevcut haliyle çocuk ve erişkin aşıları aynı mekanda uygulanmakta olup erişkin yaş grubu için aşıların plan ve uygulama şemaları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kontrolünde yapılmaktadır.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ’de Endoskopik Omurga Ameliyatı Yapıldı

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, bölgede bir ilki gerçekleştirerek, tam kapalı teknikle endoskopik omurga ameliyatı yaptı.

SDÜ Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, bel ve omurga ameliyatlarını uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ameliyat sonrası hastamızı aynı gün taburcu ettik ve şifa ile uğurladık” dedi.

Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, şu bilgileri aktardı;

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak tam kapalı ( full- endoskopik ) omurga ameliyatlarına başlamış olmanın mutluluğunu ve gururunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. 12.11.2024 tarihinde 2 hastamız tam kapalı yöntemle yaklaşık 7 mm. lik bir kesi ile başarılı bir şekilde opere edildi ve hastalarımız şifa ile taburcu edildi.

Tam kapalı ( full-endoskopik ) omurga ameliyatları tüm dünyada son yıllarda popülerliği artan , seçilmiş vakalarda küçük bir kesi ile kas ve kemik dokuya dokunmadan yapılan , hastaların aynı gün içinde yürümesine ve taburcu olmasına olanak veren işgücü kaybını en aza indiren minimal invaziv bir ameliyat yöntemidir. Öncelikle bel fıtığı hastalığında uygulanan yöntem yıllar içinde omurilik kanal darlığı ve boyun fıtığı gibi ameliyatlarında da kullanımı yaygınlaşmıştır.

Omurga hastalıklarının tedavisinde birçok cerrahi yöntem uygulanabilir. Mikrodiskektomi, full-endoskopik cerrahi, stabilizasyon cerrahisi ve minimal invaziv perkutan ağrı girişimleri bu yöntemler arasındadır. Bel fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yaklaşım halen altın standart olmakla birlikte endoskopik ( tam kapalı ) girişimler de hasta açısından sağladığı avantajlar ile son yıllarda sıkça uygulanmaya başlanmıştır.

Endoskopik girişimlerde kabaca 1 cm. den küçük bir kesi ile kamera yardımı ile omurgada fıtıklaşan bölgeye ulaşılmakta, kas ve kemik dokularda herhangi bir kesi yapılmadan fıtıklaşan doku alınmaktadır. Bu sayede hastalar ameliyat günü mobilize olup taburcu olabilmekte, işgücü kaybı minimum seviyede tutulabilmektedir.

Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta; her hastanın tedavisinin hastanın muayene bulguları, radyolojik tetkikleri değerlendirilerek hasta ve doktorun ortak kararı ile belirlenmesi gerekliliğidir. Hasta açısından en uygun, en güvenli cerrahi teknik seçilerek tedaviye başlanması gereklidir.

Isparta ve çevre illerimiz olan Antalya, Burdur, Afyon, Muğla, Denizli ve Konya’ da hiçbir kamu hastanesinde henüz uygulanmayan Endoskopik Ameliyatların SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalında uygulanmaya başlanmasının haklı gurunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece Denizli de bir özel hastanede uygulanan Endoskopik Yöntemle Omurga ameliyatları hastalarımız açısından çok yüksek maliyetlere neden olmaktaydı.

3. Basamak Eğitim verme yetkisi olan SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak ameliyat tekniklerimiz arasına spinal endoskopik girişimleri eklemiş olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Hem hastalarımıza daha kaliteli hizmet vermek hem de geleceğin Beyin Cerrahlarının yetiştiği kliniğimizde güncel teknolojik gelişmeler eşliğinde ameliyatlar yapmamıza olanak sağlayan başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet SALTAN hocamıza, Tıp Fakültesi Bütçe görüşmeleri için defalarca Ankara’ya giden ve temaslarını hep sıcak tutan desteklerini hep hissettiğimiz Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nihat AYYILDIZ, Prof. Dr. Alim KOŞAR, Prof. Dr. Mehmet GENÇTÜRK hocalarımıza, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan OKSAY ve ekibine, Tıp Fakültesi bünyesine kazandırılan hertürlü Tıbbi Cihaz ve Donanım için emek veren SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürlüğü ve Satınalma Birimine sonsuz teşekkür ediyoruz.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

“Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım”

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak, bu yıl gerçekleştirilecek olan 20 Kasım Dünya KOAH Günü temasının “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlendiğini iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlandığını ifade etti.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “ Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastasıdır ve KOAH’ta yetersiz tanı önemli bir sorun olup hastaların %60-85’i halen tanı almamış durumdadır.2023 yılındayapılan çalışmaya göre ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8.8’dir.”dedi.Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığıdır. İleri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayabilir ve genç bireyleri de etkileyebilir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruziyettir.

Pasif olarak tütün dumanına maruziyet de KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH’a yol açabilir. Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları (aşırı sıcak ya da soğuk gibi) ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir.KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.

Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirler. Hem KOAH’ın önlenmesinde hem de hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağı risk faktörleriyle mücadele edilmesidir. KOAH teşhisi konulan kişilerin bahsi geçen risk faktörlerinden (tütün ve tütün ürünleri, iç ve dış ortam hava kirliliği) uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları çok önemlidir. KOAH hastalarının, yaşadıkları yerlerin hava kalitesini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağından takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna uygun olarak düzenlemeleri faydalı olacaktır. Bu bağlamda, hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır.

KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla, hava yollarındaki daralmanın azaltılması, hastanın olabildiğince rahatlatılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak, belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için bahsi geçen ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır.

Bakanlığımız, risk faktörleriyle etkin mücadele edilerek KOAH hastalığının önlenmesi; hasta olanların erken teşhisi, düzenli takibi ve uygun tedavisi için önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda; ilgili paydaşlarla birlikte “Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programını -GARD” hazırlayarak uygulamaya koymuş, birinci basamakta çalışan hekimlere yönelik “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığını Değerlendirme ve İzlem Kılavuzunu” hazırlamıştır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Gününün teması “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;

Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.

Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.

Düzenli ve dengeli beslenin.

Düzenli egzersiz yapın.

Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.

İklim değişimine duyarsız kalmayın.

Okumaya Devam Et

Isparta

SDÜ Rektörü Saltan, Ameliyata Alındı

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nde ameliyata alındı.

Rektör Saltan’ın ameliyatı tititzlikle gerçekleştirilirken, tedavi süreci için hastanede bir süre gözetim altında kalacağı öğrenildi. Rektör Saltan’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, en kısa sürede sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz.

Okumaya Devam Et

SON HABERLER

24 Kasım 2024 Pazar 24 Kasım 2024 Pazar
Isparta7 saat önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (24.11.2024)

24 Kasım 2024 Pazar günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. GÜLSÜM AYDINDAVRAZ MAH.3907 SOK.NO: 24DAVRAZ FATİH CAMİİH.SULTAN...

Göreve geldiği ilk günden Göreve geldiği ilk günden
Isparta21 saat önce

5 Yeni İş Makinesi Ve Hizmet Aracı Daha Kazandırıldı

Göreve geldiği ilk günden bu yana tüm enerjisini şehre hizmet etmek için harcayan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, belediyenin araç...

23 Kasım 2024 Cumartesi 23 Kasım 2024 Cumartesi
Isparta1 gün önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (23.11.2024)

23 Kasım 2024 Cumartesi günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. FATMANA SUALPDENİZLİDENİZLİ CAMİİDENİZLİ MEZARLIĞI23.11.2024 – Öğle Namazına...

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Isparta Belediye Başkanı Şükrü
Isparta1 gün önce

Emekleriniz Hiçbir Zaman Unutulmayacak

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ülkü İlkokulu, Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi ve Isparta Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle bir araya...

22 Kasım 2024 Cuma 22 Kasım 2024 Cuma
Isparta2 gün önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (22.11.2024)

22 Kasım 2024 Cuma günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. SANİYE DUMANÇÜNÜR MAH.5419 SK.NO:18ÇÜNÜR MEYDANLIK CAMİİÇÜNÜR MEZARLIĞI22.11.2024...

Türkiye 2. Nesine Futbol Türkiye 2. Nesine Futbol
Isparta2 gün önce

Halk Otobüsleri Başkanı Daşdöner’den Isparta 32 Spor’a destek

Türkiye 2. Nesine Futbol Ligi Beyaz Grupta mücadele eden Isparta 32 Spor’da yönetim ziyaretlerini sürdürüyor. Kulüp Başkanı Gültekin Özdemir ve...

Isparta Ticaret ve Sanayi Isparta Ticaret ve Sanayi
Isparta3 gün önce

ITSO’nun Serbest Bölge Çalışmaları Devam Ediyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin, kentin ekonomik potansiyelini artırmak ve bölgeye yatırım çekmek amacıyla başlattığı serbest bölge kurulum projesi...

21 Kasım 2024 Perşembe 21 Kasım 2024 Perşembe
Isparta3 gün önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (21.11.2024)

21 Kasım 2024 Perşembe günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. HASAN ALİ BİLGİÇZAFER MAH.4913 SK.NO:13KÜME EVLER CAMİİH.SULTAN...

MHP Genel Başkan Yardımcısı MHP Genel Başkan Yardımcısı
Isparta4 gün önce

MHP Isparta Milletvekili Sönmez İstifa Etti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 3 milletvekilinin istifasının istendiğini sosyal medya hesabından duyurdu. MHP milletvekilleri Hasan Basri Sönmez, İsmail...

Isparta Ticaret ve Sanayi Isparta Ticaret ve Sanayi
Isparta4 gün önce

ITSO’da Liderlik ve Yönetim Becerileri Semineri

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) yönetimi, üyelerine yönelik eğitim seminerlerine devam ediyor. Bu kapsamda, ITSO ev sahipliğinde “Liderlik ve...

Popüler