Dr. Müge Çağlayan tarafından Bartın Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı’nda 2024 yılında hazırlanan “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Politikalarının Türkiye’de Yerel Yönetimler Düzeyinde İncelenmesi” isimli doktora tezinde büyükşehir ve il belediyelerinin atık verileri incelendi.
2019 yılı itibariyle Sıfır Atık Yönetmeliği’nde belediyelere vatandaşlara yönelik sıfır atık eğitimi verme görevi tanımlanmıştır. Yapılan çalışmaya göre; 2019-2022 yılları arasında büyükşehir ve il belediyeleri tarafından verilen eğitimler nüfusa oranlandığında en yüksek oranda eğitim veren il Isparta’dır.
Isparta nüfusunun %43,38’ine sıfır atık eğitimi vermiştir. Bu büyük başarı ile kentin nerdeyse yarısına eğitim veren Isparta’nın atık politikasına ve atık miktarına yansıması beklenmektedir. Ancak bu orana rağmen Isparta, Türkiye günlük kişi başına düşen atık miktarı sıralamasında 1,19 kg ile 62. sırada yer almaktadır. (Ortalama kişi başına düşen atık miktarı 1,04’tür) Ayrıca tezde büyükşehir ve il belediyelerinin atık faaliyetlerinin her birine puan verilerek bir atık endeksi ve sıralaması oluşturulmuştur. Bu endekse göre Isparta Türkiye’de 52. sıradadır. Verilen eğitimlerin henüz verilere yansımadığı düşünülse de Sıfır Atık Projesi’nin hem belediyelerce hem de vatandaşlar tarafından uygulanması ancak eğitim yolu ile mümkündür. Uygulanan eğitimler ile zaman içerisinde vatandaşlarda atık sorununa karşı bir aksiyon alma, atma davranışlarını değiştirme, kaynağında ayırma ve atık miktarını azaltma konusunda eğilimin yükseleceği varsayılmaktadır.