Connect with us

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ Hastanesinde Prostat Kanseri Farkındalık Standı Açıldı

Published

on

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi tarafından “Prostat Kanseri Farkındalık Günü” kapsamında bilgilendirme standı açıldı.

SDÜ Hastanesi Poliklinik Binası girişinde açılan stantta, hastaları bilgilendirici materyaller paylaşıldı. Açılış programına, SDÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan Oksay ve Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri katıldı. SDÜ Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefa Alperen Öztürk konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Prostat kanseri 50 yaşından sonra erkeklerde dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ancak bu kanser türü yavaş ilerleme göstermektedir. Dolayısıyla düzenli kontroller bu hastalığın erken teşhis edilmesinde büyük öneme sahiptir. Erkek bireylerin 50 yaşından itibaren kontrollerini düzenli olarak yaptırmalarını önemle tavsiye ediyoruz.” dedi.

SDÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan Oksay ise 50 yaş üzeri erkeklerde prostat farkındalığını artırmak amacında olduklarını ifade ederek, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini kaydetti. Farkındalık oluşturmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayan Prof. Dr. Oksay düzenli kontrollerin tedavi için kritik olduğunu belirtti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ’de Endoskopik Omurga Ameliyatı Yapıldı

Published

on

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, bölgede bir ilki gerçekleştirerek, tam kapalı teknikle endoskopik omurga ameliyatı yaptı.

SDÜ Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, bel ve omurga ameliyatlarını uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ameliyat sonrası hastamızı aynı gün taburcu ettik ve şifa ile uğurladık” dedi.

Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, şu bilgileri aktardı;

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak tam kapalı ( full- endoskopik ) omurga ameliyatlarına başlamış olmanın mutluluğunu ve gururunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. 12.11.2024 tarihinde 2 hastamız tam kapalı yöntemle yaklaşık 7 mm. lik bir kesi ile başarılı bir şekilde opere edildi ve hastalarımız şifa ile taburcu edildi.

Tam kapalı ( full-endoskopik ) omurga ameliyatları tüm dünyada son yıllarda popülerliği artan , seçilmiş vakalarda küçük bir kesi ile kas ve kemik dokuya dokunmadan yapılan , hastaların aynı gün içinde yürümesine ve taburcu olmasına olanak veren işgücü kaybını en aza indiren minimal invaziv bir ameliyat yöntemidir. Öncelikle bel fıtığı hastalığında uygulanan yöntem yıllar içinde omurilik kanal darlığı ve boyun fıtığı gibi ameliyatlarında da kullanımı yaygınlaşmıştır.

Omurga hastalıklarının tedavisinde birçok cerrahi yöntem uygulanabilir. Mikrodiskektomi, full-endoskopik cerrahi, stabilizasyon cerrahisi ve minimal invaziv perkutan ağrı girişimleri bu yöntemler arasındadır. Bel fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yaklaşım halen altın standart olmakla birlikte endoskopik ( tam kapalı ) girişimler de hasta açısından sağladığı avantajlar ile son yıllarda sıkça uygulanmaya başlanmıştır.

Endoskopik girişimlerde kabaca 1 cm. den küçük bir kesi ile kamera yardımı ile omurgada fıtıklaşan bölgeye ulaşılmakta, kas ve kemik dokularda herhangi bir kesi yapılmadan fıtıklaşan doku alınmaktadır. Bu sayede hastalar ameliyat günü mobilize olup taburcu olabilmekte, işgücü kaybı minimum seviyede tutulabilmektedir.

Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta; her hastanın tedavisinin hastanın muayene bulguları, radyolojik tetkikleri değerlendirilerek hasta ve doktorun ortak kararı ile belirlenmesi gerekliliğidir. Hasta açısından en uygun, en güvenli cerrahi teknik seçilerek tedaviye başlanması gereklidir.

Isparta ve çevre illerimiz olan Antalya, Burdur, Afyon, Muğla, Denizli ve Konya’ da hiçbir kamu hastanesinde henüz uygulanmayan Endoskopik Ameliyatların SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalında uygulanmaya başlanmasının haklı gurunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece Denizli de bir özel hastanede uygulanan Endoskopik Yöntemle Omurga ameliyatları hastalarımız açısından çok yüksek maliyetlere neden olmaktaydı.

3. Basamak Eğitim verme yetkisi olan SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak ameliyat tekniklerimiz arasına spinal endoskopik girişimleri eklemiş olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Hem hastalarımıza daha kaliteli hizmet vermek hem de geleceğin Beyin Cerrahlarının yetiştiği kliniğimizde güncel teknolojik gelişmeler eşliğinde ameliyatlar yapmamıza olanak sağlayan başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet SALTAN hocamıza, Tıp Fakültesi Bütçe görüşmeleri için defalarca Ankara’ya giden ve temaslarını hep sıcak tutan desteklerini hep hissettiğimiz Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nihat AYYILDIZ, Prof. Dr. Alim KOŞAR, Prof. Dr. Mehmet GENÇTÜRK hocalarımıza, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan OKSAY ve ekibine, Tıp Fakültesi bünyesine kazandırılan hertürlü Tıbbi Cihaz ve Donanım için emek veren SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürlüğü ve Satınalma Birimine sonsuz teşekkür ediyoruz.

Continue Reading

SDÜ ve ISUBÜ

“Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım”

Published

on

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak, bu yıl gerçekleştirilecek olan 20 Kasım Dünya KOAH Günü temasının “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlendiğini iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlandığını ifade etti.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “ Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastasıdır ve KOAH’ta yetersiz tanı önemli bir sorun olup hastaların %60-85’i halen tanı almamış durumdadır.2023 yılındayapılan çalışmaya göre ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8.8’dir.”dedi.Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığıdır. İleri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayabilir ve genç bireyleri de etkileyebilir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruziyettir.

Pasif olarak tütün dumanına maruziyet de KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH’a yol açabilir. Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları (aşırı sıcak ya da soğuk gibi) ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir.KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.

Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirler. Hem KOAH’ın önlenmesinde hem de hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağı risk faktörleriyle mücadele edilmesidir. KOAH teşhisi konulan kişilerin bahsi geçen risk faktörlerinden (tütün ve tütün ürünleri, iç ve dış ortam hava kirliliği) uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları çok önemlidir. KOAH hastalarının, yaşadıkları yerlerin hava kalitesini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağından takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna uygun olarak düzenlemeleri faydalı olacaktır. Bu bağlamda, hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır.

KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla, hava yollarındaki daralmanın azaltılması, hastanın olabildiğince rahatlatılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak, belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için bahsi geçen ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır.

Bakanlığımız, risk faktörleriyle etkin mücadele edilerek KOAH hastalığının önlenmesi; hasta olanların erken teşhisi, düzenli takibi ve uygun tedavisi için önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda; ilgili paydaşlarla birlikte “Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programını -GARD” hazırlayarak uygulamaya koymuş, birinci basamakta çalışan hekimlere yönelik “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığını Değerlendirme ve İzlem Kılavuzunu” hazırlamıştır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Gününün teması “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;

Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.

Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.

Düzenli ve dengeli beslenin.

Düzenli egzersiz yapın.

Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.

İklim değişimine duyarsız kalmayın.

Continue Reading

Isparta

SDÜ Rektörü Saltan, Ameliyata Alındı

Published

on

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nde ameliyata alındı.

Rektör Saltan’ın ameliyatı tititzlikle gerçekleştirilirken, tedavi süreci için hastanede bir süre gözetim altında kalacağı öğrenildi. Rektör Saltan’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, en kısa sürede sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz.

Continue Reading

SON HABERLER

21 Kasım 2024 Perşembe 21 Kasım 2024 Perşembe
Isparta7 saat ago

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (21.11.2024)

21 Kasım 2024 Perşembe günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. HASAN ALİ BİLGİÇZAFER MAH.4913 SK.NO:13KÜME EVLER CAMİİH.SULTAN...

MHP Genel Başkan Yardımcısı MHP Genel Başkan Yardımcısı
Isparta22 saat ago

MHP Isparta Milletvekili Sönmez İstifa Etti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 3 milletvekilinin istifasının istendiğini sosyal medya hesabından duyurdu. MHP milletvekilleri Hasan Basri Sönmez, İsmail...

Isparta Ticaret ve Sanayi Isparta Ticaret ve Sanayi
Isparta24 saat ago

ITSO’da Liderlik ve Yönetim Becerileri Semineri

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) yönetimi, üyelerine yönelik eğitim seminerlerine devam ediyor. Bu kapsamda, ITSO ev sahipliğinde “Liderlik ve...

Isparta Safkanlar At Çiftliği’nin Isparta Safkanlar At Çiftliği’nin
Isparta1 gün ago

Atların Türkiye Güzeli Isparta Safkanlardan Çıktı

Isparta Safkanlar At Çiftliği’nin en gözde atlarından Beyzade, Ürgüp Belediyesi tarafından düzenlenen at festivalindeki güzellik yarışmasında ikincilik elde etti. Elde...

20 Kasım 2024 Çarşamba 20 Kasım 2024 Çarşamba
Isparta1 gün ago

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (20.11.2024)

20 Kasım 2024 Çarşamba günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. NURİ TAŞCIOĞLUAYAZMANA MAH.4463 SK.NO:3 / 17HALIKENT CAMİİGÜLCÜ...

Psikolog Eğitimci Hasan Hüseyin Psikolog Eğitimci Hasan Hüseyin
Isparta1 gün ago

Isparta’nın Gururu Kemal Akagündüz Ödüle Doymuyor

Psikolog Eğitimci Hasan Hüseyin Akagündüz’ün oğlu Star tv muhabiri Kemal Akagündüz, meslekî başarısına bir yenisini daha ekledi. Hemen her yıl...

Isparta’da kent merkezinde kaçak Isparta’da kent merkezinde kaçak
Isparta1 gün ago

Kepçeyle Kazarken Yakalandılar

Isparta’da kent merkezinde kaçak kazı yaptıkları belirlenen 4 kişi suçüstü yakalandı. Şüphelilerden biri, kaçmaya çalışırken yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili...

Isparta’da şoför camiasından Pozyemez Isparta’da şoför camiasından Pozyemez
Isparta2 gün ago

Nuri Taşçıoğlu Hayatını Kaybetti

Isparta’da şoför camiasından Pozyemez lakaplı Nuri Taşçıoğlu, yaşamını yitirdi. Cenazesi 20 Kasım Çarşamba Günü öğle namazına müteakip Halıkent Camii’nde kılınacak...

19 Kasım 2024 Salı 19 Kasım 2024 Salı
Isparta2 gün ago

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (19.11.2024)

19 Kasım 2024 Salı günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. ÖMER YURTSEVERYALVAÇ / EYÜPLER KÖYYALVAÇ / EYÜPLER...

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesinde Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesinde
Isparta2 gün ago

SDÜ Hastanesi 16. Geleneksel Ali Akçay Halı Saha Turnuvası Kupa Töreni

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesinde geleneksel olarak düzenlenen Futbol Turnuvası bu yıl aramızdan üzücü bir şekilde ayrılan futbol sevdalısı merhum Hemşire...

Popüler