Isparta Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Halıcı, bakanların önergelere yanıt vermediğini ve halkın sorunlarını artık görmediğini ifade ederek “Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Isparta’da niye Toprak Mahsulleri Ofisi açılmadığını sordum 10 aydır tek satır yanıt yok. Isparta Çünür Mahallesi’ne acilen bir ilk öğretim okulu ve lise açılması lazım diye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e önerge verdim 2 aydır yanıt yok. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Isparta deprem bölgesinde, ne zaman önlem alacaksınız diye 8 ay önce bir önerge verdim, tek cümle yanıt vermedi. Isparta’da KYK yurdunda 117 kız öğrenci zehirlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a bunu sordum 7 aydır yanıt yok. Biz, görevimizi yapıyoruz; Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da bakanları uyararak bir zahmet görevini yapsın. Isparta’nın ve Ispartalı’nın çıkarları ve hakları için herkesi karşıma alırım. Haklarını sonuna kadar savunurum. Bu, kim olursa olsun!” dedi.
Yalım Halıcı, başkanlık sistemi adı altında Türkiye’ye dayatılan sistemin önce halkı fakirleştirip sonra köleleştirdiğini ifade etti. CHP’li Vekil “Demokrasinin ve hesap veren iktidarların olduğu ülkelerde halk zengindir. Demokrasinin olmadığı ve iktidarların hesap vermediği ülkelerdeyse halk yoksuldur. Bu işin matematiği budur.” Dedi.
Yalım Halıcı’nın açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde;
NUMAN KURTULMUŞ ÖĞRETMEN MÜLAKATLARI ÖNERGESİNİ İADE ETTİ
“Seçimden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağını söyledi. Buradan Yusuf Tekin’e sesleniyorum; seçimden önce verdiğiniz sözü tutun. Öğretmen atamalarında mülakatı kaldırın. 100 bin öğretmen atamasını derhal yapın! Ben de bunun takibi ve bu mağduriyetin giderilmesi adına TBMM Başkanlığına geçtiğimiz ay bir soru önergesi verdim. Sayın Yusuf Tekin’e kendi iktidarının bu sözlerini hatırlatarak ‘Torpillileri iş sahibi yapmak, Türkiye’nin ve çocukların geleceğinden daha mı önemli? Mülakatı kaldırarak öğretmen atamalarını ne zaman yapacaksınız?’ diye sordum.
Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş bu önergemi ‘kişisel’ ve ‘yorum içerikli’ bularak kabul etmedi ve tarafıma geri gönderdi. Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı ve önceki Milli Eğitim Bakanı. Bunu hatırlatmak ve sormak kişisel değil, öğretmenlerin tamamının talebi. Ülkenin geleceğini ilgilendiren konuları Meclise taşımak ne zamandan beri kişisel oluyor? Sözünü tutmayan ve haksız atamalar yapan iktidarın yaptığı genel de bizimki mi kişisel? Sayın Başkan iç tüzüğe bu kadar bağlı ise 15 gün içinde yanıtlanması gereken ancak aylarca tek satır yanıt vermeyen Bakanları uyarsın. Meclisin itibarını korusun”
TEK ADAM REJİMİYLE BİRLİKTE HALK KÖLELEŞTİRİLDİ
“Rusya ve Ukrayna savaşta. Buna rağmen Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 7, Ukrayna’da yüzde 12. Peki savaşta olmayan Türkiye’de bu oran kaç? TÜİK’e göre yüzde 70. ENAG’a göre yüzde 127. Savaş yapan, orduları birbirine girmiş ülkelerdeki enflasyonun on katı enflasyon oranına sahibiz. Üstelik bizde savaş falan yok. İşte bu iktidar ve tek adam sistemi sosyal ve ekonomik olarak Türkiye’yi savaştan katbekat daha beter bir duruma soktu.
Tek adam sistemiyle birlikte yargı saraya bağlandı, hukuk yok edildi, liyakat ortadan kaldırıldı, parlamentonun yetkileri gasp edildi. Beceriksiz ve hatalı ekonomi politikalarıyla beraber ülkede derin ve kolektif bir yoksulluk başladı. Bugün, yoksulluk sınırı 67, açlık sınırı 18 bin lira oldu. Ülkenin yüzde 80’i yoksulluk, yüzde 50’si açlık sınırı altında yaşıyor. Başkanlık sistemi adı altında Türkiye’ye dayatılan bu sistem önce halkı fakirleştirip sonra köleleştirdi. Maalesef bu sistemle Türkiye dünyadaki itibarını kaybetti”
TÜRKİYE KABİLE ÜLKELERİNİN BİLE GERİSİNDE KALDI
“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından derlenen verilere göre dünya çapında gıda fiyatları geçtiğimiz Mart ayında yıllık yüzde 7,7 geriledi. Aynı dönemde Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 70,5 arttı. Hukukun Üstünlüğü Endeksinde Türkiye 142 ülke arasında 117. sırada bulunuyor ve hem bölgesel hem de küresel ortalamaların altında kalıyor.
2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke içerisinde 158. Sırada yer aldı. Akademik Özgürlük Endeksi’nde Türkiye 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Freedom House’nin her yıl yayınladığı İnsan Hakları Sıralamasında 195 Ülke Arasında 144. Sırada. Uganda, Tanzania, Moritanya gibi ülkeler Türkiye’nin üzerinde yer aldı. Türkiye maalesef kabile ülkelerinin bile gerisinde kaldı.
Türkiye enerji giderleri enflasyonu içinde OECD ülkeleri içinde yüzde 65 enflasyonla ilk sırada. İkinci sırada bulunan Kolombiya’da bu oran yüzde 7! Türkiye, enerji giderleri enflasyonunda dünyayı resmen sollamış”