1-7 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla Gölcük Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşü ve çevre temizliği etkinliğine katılan Vali Baruş, çevre temizliği yaparken karşılaştığı manzaralar sonrasında çok sert uyarılarda bulundu.
Isparta’nın en eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Gölcük Tabiat Park’ında doğa severler, kamu kurum ve kuruluş müdürleriyle çevre yürüyüşü yapan Vali Baruş ardından parkın günübirlik piknik alanında çevre temizliği gerçekleştirdi. Çevreye gelişigüzel kırılarak atılmış cam şişeleri ve piknik yapanların bıraktığı çöpleri toplayan Vali Baruş daha sonra bazı açıklamalarda bulundu.
“Gelecek nesillerimize, içinde yaşayabilecekleri güzellikte ve sağlıkta bir çevre bırakamazsak bize beddua ederler”
Vali Baruş “Burada şuna dikkat çekmek istiyoruz. Doğa hepimizin, hepimizin bir dünyası var. Bu yıl, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sloganı bu. Doğaya, bu dünyaya hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Bu doğayı biz hazır bulmadık. Geçmiş tarihlerde yaşamış atalarımızdan, dedelerimizden, babalarımızdan emanet aldık. Bu doğayı, bu emaneti de en güzel şekilde gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza teslim etmek zorundayız. Doğaya zarar vererek, onu çöp içinde bırakarak, dikkat etmeden, yangına sebebiyet verebilecek maddeleri duyarsızca doğaya atarak bunu yapmamalıyız. Eğer gelecek nesillerimize, içinde yaşayabilecekleri güzellikte ve sağlıkta bir çevre bırakamazsak bize beddua ederler. Onun için çok dikkatli olmak zorundayız.
“Bu ahlak düşkünü diyebileceğimiz varlıklar, maalesef ormanlarımızı çok ciddi risk altına atıyor”
Gölcük gölü ve etrafı gerçekten Isparta’nın eşsiz güzelliklerinden birisine sahip. İklim değişikliği ve sıcaklık artışı nedeniyle, şu anda içinde bulunduğumuz hava bile 30 derecenin üzerinde, göl seviyesinde ciddi bir düşme var. Maksimum seviyeden yaklaşık 8 metre aşağıda yani kuraklığın ve iklim değişikliğinin ne kadar etkisi olduğunu buradan görebiliyoruz. Hava sıcaklıkları arttı, orman yangını riski yükseldi ve bunun için de Haziran’ dan itibaren Isparta Valiliği olarak ormanlık alanlara girişi, izin dışında yasakladık. Mülki amirliklerden alınacak izin dışında yasakladık. Belirli faaliyetleri yürüten arıcılarımız, tarımla uğraşan köylülerimiz hariç olmak üzere tabii ki. Sadece Milli Parklar, tabiat parkları ve resmi olarak ilan edilmiş piknik alanlarında insan girişini serbest bıraktık. Fakat havalar çok sıcak gidiyor. Bir de duyarsızlık da var. Şu anda topladığımız çöplerden de görüyoruz. Maalesef doğaya karşı çok ciddi bir duyarsızlık var. Buraları kullanan insanlardan dolayı yangın tehlikesi var. Gerek duyarsak kritik günlerde de piknik alanları dahil olmak üzere ateş yakmayı yasaklayacağız. Çünkü sadece piknik alanlarında değil, orman içindeki diğer yerlerde de ateş yakılmış, onu görüyoruz. Piknik yapılmış piknik yapılan yerin etrafı çöpler içerisinde bırakılmış. Duyarsızca şişeler atılmış, bu şişeleri kırarak atıyorlar. Bu ahlak düşkünü diyebileceğimiz varlıklar, maalesef ormanlarımızı çok ciddi risk altına atıyor. Yani içtiği içeceğin, alkolün şişesini patlatarak doğanın içerisine bırakıyor. Bu kadar duyarsızlık, bu kadar insan dışı bir davranış olamaz, insan bile demek istemiyorum bunu yapanlara. Ya orada bir yangın çıksa, ki biz şişeleri toplarken, cam parçalarını toplarken elimiz yanıyor. Şu anda şu sıcakta poşetin içerisine koydu arkadaşlarımız poşeti eritti, poşet delindi. O kadar kızmış ki bu şişe parçaları düşünün bunun kuru otların içerisinde bulunduğunu, bu şişe parçası çok kolay yangın çıkarabilecek bir potansiyele sahip.
“Doğaya kıyanlara insan demek istemiyorum”
Onun için buradan tüm Ispartalı kardeşlerimize, vatandaşlarımıza sesleniyorum. Ormanlarımıza merhamet edelim, ormanlarımıza kıymayalım. Bunlar gelecek nesillere emanet edeceğimiz güzellikler. Bu doğa içerisinde yaşadığımız için de şükredelim. Çok güzel bir doğaya sahibiz. Bu doğaya kıyanlara insan demek istemiyorum. Onu tehlikeye atanlara insan demek istemiyorum. Bu duyarsızlık bizi nereye kadar götürür, hangi tehlikeler altına atar onu da tahmin etmek istemiyorum.
Jandarma Denetim Yapacak, Ceza Uygulanacak
Gölcük gölü etrafında ve diğer tabiat parklarında piknik yapmayı serbest bıraktık ancak biraz önce belirttiğim gibi pikniğe ayrılan alanların dışında da ateş yakıldığını gördük. Bu kesinlikle yasak. Hafta sonları jandarmamız burada çok sıkı bir denetim yapacak. Eğer piknik mangal yakacak alanların dışında ateş yakana rastlarlarsa ceza uygulayacaklar. Valiliğimizin aldığı karar gereği yine piknik yaptığı yerde çöplerini bırakanlara da ceza uygulanacak. Bu konuda çok keskin gitmemiz lazım. Çok sert gitmemiz lazım. Başka türlü bunun önünü alamayız. Dolayısıyla buraya pikniğe gelecek vatandaşlarımızın son derece dikkatli olmaları lazım. Hafta sonları çok kalabalık oluyor burası. Etrafımızdaki doğal varlığı görüyorsunuz, güzellikleri görüyorsunuz ya bir yangın çıksa bu güzellikler yok olsa gidecek neremiz var. Isparta’ya en yakın alanlardan birisi burası. Doğayı bu kadar lütfen hor kullanmayalım. Doğaya merhamet edelim. Merhamet etmezsek kendimiz acınacak hale düşeriz. Bu güzellikleri de bir daha bulamayız. Onun farkında olalım. Dünya Çevre Haftası münasebetiyle tüm vatandaşlarımızın haftasını tebrik ediyorum. Burada yaptığımız faaliyetin de doğaya zarar verme ve çevreyi kirletme anlamındaki faaliyetler konusunda vatandaşlarımızın çok daha duyarlı olması için bir vesile olmasını temenni ediyorum. Tüm vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımızı sunuyorum” dedi.
Vali Baruş, konuşmasının ardından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden sıfır atık eğitimine katılan 4 öğrenciye teşekkür belgesi verdi.